Młody zielony jęczmień

Ostatnio często w internecie można spotkać artykuły o tym jakie to cuda sprawia picie młodego zielonego jęczmienia. Okazuje się, że faktycznie to prawda. Przekonałam się na własnej skórze. 
Właściwości:
Zielony jęczmień - działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe. Pomaga w leczeniu zmian naskórnych (np. trądziku), chorób sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy. Wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle brzucha oraz bóle stawów. Oczyszcza organizm zapewniając równowagę kwasowo-zasadową. Dodatkowo ma działanie odmładzające tzn. wpływa znacząco na stan włosów, skóry i paznokci. Zielony jęczmień dodaje również siły i energii do działania. 

Spożycie:
Zielony jęczmień dostępny jest w formie proszku oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Proszek uzyskany jest poprzez wyciśnięcie soku, który jest suszony za pomocą odparowania wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. 
Proszek należy rozpuścić w szklance chłodnej wody lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Woda nie może być gorąca, wówczas stracimy wszystkie witaminy. Sok spożywamy 20 do 30 minut przez jedzeniem najlepiej rano i wieczorem. Jeśli lubisz eksperymenty możesz go dodać do jogurtu, zupy lub sałatki. 

Smak i zapach:
Nie będę nikogo oszukiwać, gdy to piję zamykam oczy i nos. Oczy bo boję się zamienić w zielonego Shreka, a nos bo okropnie śmierdzi, jednak czego nie robi się dla urody. Smak zielonego jęczmienia można porównać do porannej trawy (takie mam przynajmniej wyobrażenie) jednak smakuje dość dziwnie i mdło. 

Ale to wszystko już wiecie.
Ja dziś chcę wam pokazać jak samemu zrobić młody zielony jęczmień!
Potrzebujesz:
*podstawkę,
*watę (ja użyłam chusteczek higienicznych),
*jęczmień,
*wodę.
Jęczmień możecie kupić lub jeśli macie dobrą babcie, która ma pole z pewnością wam go da.
KROK 1
Przygotuj podstawkę.

KROK 2
Na podstawce ułóż chusteczki (około 4 warstw).

KROK 3
Na chusteczki wysyp dużą ilość jęczmienia.

KROK 4
Jęczmień polej wodą.


Jęczmień codziennie intensywnie podlewamy. Przez pierwsze 3-4 dni trzymamy go w ciemnym i chłodnym miejscu, po tych kilku dniach gdy widzimy, że kiełkuje dajemy go do słońca. 

Dzień trzeci:
Dzień szósty: czas na żniwa
I mamy piękny zielony jęczmień, którego teraz musimy ściąć

Ścięty jęczmień suszymy w słonecznym i ciepłym miejscu. Gdy jęczmień wyschnie mielimy go na drobno następnie pijemy. Na zdrowie! 
Bądź na bieżąco: 
FACEBOOK
Copyright © 2014 Dyed Blonde , Blogger